В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба

...
В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба
Коментари Харесай

Браншови организации притеснени от нова наредба за транспортирането на стоки

В борбата със сивата стопанска система Министерството на финансите въведе нова разпоредба за превозването на избрани артикули. Тя се отнася за надзор на артикули с висок фискален риск, каквито са месото и месните артикули. Наредбата е в действие от 1 октомври за артикули, които влизат или излизат от България. От Нова година обаче тя ще работи и за превоз на артикули с висок фискален риск вътре в страната.

Представители на браншови организации са съществено обезпокоени от резултатите, които тази разпоредба ще има както върху бизнеса им, по този начин и върху потребителите.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули БГ Фиш Йордан Господинов уточни пред БНР, че рибата, добивана в българската акватория на Черно море, е сред 12 и 15 хиляди тона. Освен риба, се ловят също миди и рапани, добави той. По думите му обаче тези данни са без сивата стопанска система. По тяхна преценка  делът на сивата стопанска система е към 25-30% .

В изявление за предаването " Преди всички " Господинов предизвести, че  след Нова година тази разпоредба ще е " заплашителен тормоз " за всички :

" Ние би трябвало да назначим по двама служащия в дружество, изключително тези, които са експортно и импортно насочени.  Тази разпоредба ни е тежест. Ние предложихме няколко разновидността , описали сме ги в писмо до министъра и до Спецов – да употребяват опциите, които дава тяхната институция - да реализират надзор или да създадат одит на избрани компании, т.е. изборно да ревизират компании, да създадат оценка на риска, да преценяват компаниите, които са рискови, и да си ги дебнат, а не всяка компания.  Ставаме луди с това нещо ".

Изпълнителният шеф на Асоциацията на месопреработвателите доктор Диляна Попова уточни пред БНР, че  и техните проблеми са идентични . Тя добави, че  всички данни се попълнят ръчно. Ако се допусне някаква неточност, тя няма по какъв начин да бъде поправена или да бъде анулирана декларацията , предизвести доктор Попова.

" При всяко товарене би трябвало ръчно да се вкарва клиент по клиент, артикул по артикул.  Едно дружество създава 100-200-300 асортимента и всеки един подбор като се вкара ръчно, това изисква много време. Това е проблем.  Системата още в този момент постоянно блокира , като се има поради, че тя за момента работи единствено за импорт и експорт.  От 1 януари чакаме да има много по-сериозни проблеми, което ще забави доставките, надлежно подлежим на наказания, когато не можем да си изпълняваме периодите за доставки в комерсиалната верига ".

Д-р Попова означи и разминаванията, които неизбежно се получават при доставката на артикули.

Според нея  всичко това основава сериозна административна и финансова тежест . Тя счита, че  мярката няма да спомогне за понижаване на сивия бранш , който по думите й е  към 30-40%

От организацията  упорстват да се отсрочи действието на наредбата с най-малко 6 месеца, както и да се премисли целият механизъм на надзор .

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР